Huomio turvalliseen työmatkaliikkumiseen talviaikaan!

Nyt kun talvi alkaa olla jo pitkällä, on viimeistään hyvä aika palautella mieliin turvallisuusasioita. Meillä Personalhusetilla on erittäin tärkeää, että työntekijämme pysyvät hyvässä kunnossa ja ettei työstä tai työmatkasta koidu vaaraa heidän terveydelleen. Siksipä haluamme muistuttaa eritoten turvallisesta työmatkasta!

Työmatkaliikenteessä ollaan moottoriajoneuvolla, kävellen, pyörällä tai joukkoliikennettä käyttäen. Se koostuu kodin ja työpaikan välisistä työmatkoista sekä työajalla tehtävistä työasioihin liittyvistä matkoista.

Valtaosa työmatkatapaturmista sattuu kevyessä liikenteessä, vaikka kävellen ja pyöräillen kuljetaan vain noin viidennes työmatkoista. Suurin osa työmatkatapaturmista on kaatumisia, liukastumisia ja kompastumisia. Kaatumisia ja liukastumisia sattuu jalankulkijoiden lisäksi pyöräilijöille, mopoilijoille sekä julkisia kulkuneuvoja käyttäville. Vammat ovat pääasiassa jäsenten sijoiltaan menemisiä, luunmurtumia ja ruhjevammoja. Useimmiten vahingoittuvat kädet ja jalat.

Autolla liikkuville sattuu vähemmän tapaturmia kuin kävellen tai pyöräillen työmatkaansa taittaville. Ajoneuvojen yhteentörmäykset johtavat kuitenkin kevyen liikenteen tapaturmia useammin vakavaan vammautumiseen tai pahimmassa tapauksessa jopa menehtymiseen.

Huomioithan, että talvella on paitsi pimeämpää, myös usein liukasta. Liikkuessa tulee muistaa, että myös autot tarvitsevat talvella tavallista pidemmän matkan pysähtyäkseen. Kuljettajien onkin syytä seurata säätiedotuksia ja varoituksia. Huonolla kelillä kannattaa harkita työ- tai työasiamatkan taittamista julkisilla liikennevälineillä. Julkisilla tehty matka on turvallisempi ja ympäristöystävällisempi. Julkisilla kulkiessa työmatkalainen pääsee parhaassa tapauksessa myös hetkeksi huilaamaan!

Työmatkat ajoittuvat yleensä vuorokauden ruuhkaisimpaan aikaan. Ruuhkissa liikenne hidastuu ja perille ehtimisen paineet kasautuvat. Vaaratilanteiden määrä ja vahinkoriski kasvavat erityisesti silloin, jos lisäksi on pimeää ja huono keli. Varaa siis riittävästi aikaa matkantekoon huonolla kelillä, pimeällä ja ruuhkassa.

Suuri osa onnettomuuksista, vammautumisista ja kuolemantapauksista olisi estettävissä, jos liikkujat käyttäisivät turvavarusteita. Muistathan siksi seuraavat asiat:

  • Käytä pimeällä heijastimia, jotta autoilijat näkisivät sinut ajoissa.
  • Liukkaalla kelillä pysyt paremmin pystyssä, jos kengissäsi on nastat tai liukuesteet.
  • Pyyhi hyvin jalkasi lumesta astuessasi rappukäytävään. Luminen ja märkä kenkä on liukas ja vaarallinen.
  • Pyöräillessäsi suojaa pääsi kypärällä. Se vaimentaa päähän kohdistuvaa iskua, jos kaadut tai törmäät autoon. Pimeällä liikkuessasi käytä valoja ja heijastimia.
  • Autolla kulkiessasi käytä aina turvavyötä etu- ja takapenkillä lyhyellä ja pitkällä matkalla sekä henkilöautossa, bussissa että taksissa.

Jalankulkusäästä ja varoituksista voit lukea lisää täältä:
www.ilmatieteenlaitos.fi/jalankulku

Tiesäästä ja liikennetiedotteista/-häiriöistä taas täältä:
www.tiehallinto.fi

Turvallista työpäivää toivottaa Personalhuset Staffing Group!