Urasuunnittelu on oman polun löytämistä.

Urasuunnittelu tarkoittaa jokaiselle meistä eri asioita. Joillekkin työelämä on tikkaat, joita pitkin nousta ylöspäin, joillekkin polku, jota myöten harhailla ja jollekkin se on tapa elää. Urasuunnittelu on henkilökohtainen matka itsensä ja osaamisensa tuntemisen kautta tavoitteiden määrittelyyn ja tulevaisuuden haaveiden hahmottamiseen. Menestystarinat ja palkitsevimmat työsuhteet syntyvät, kun oikea tekijä ja oikea työpaikka kohtaavat. Pysähtymällä miettimään, millaiseksi työelämänsä haluaa rakentaa, mitä osaa ja mikä motivoi, voi tehdä itsestään ja osaamisestaan upeita havaintoja - ja samalla ottaa tietoisen askelen kohti oman suuntansa määrittämistä.

Tunnista oma osaamisesi

Urasuunnittelu on helpointa aloittaa pohtimalla omaa osaamistaan. Nykyajan ihmisellä sitä on mieletön määrä. Usein taitoja ja kykyjä on niin paljon, ettei niitä kaikessa osaamisessaan enää edes tunnista. – Vaikka aina sanon, ettei taaksepäin kannata katsoa, on urasuunnittelussa hyvä pysähtyä miettimään mitä kaikkea onkaan tullut tehtyä. Näin hahmottaa helposti tekijät, joista oma osaaminen koostuu ja on kasvanut, kannustaa rekrytointipäällikkö Marja Heinimäki.

Osaaminen on nimittäin paljon muutakin kuin koulutus. Se on summa matkanvarrella kerättyjä kokemuksia, harrastusten kautta kasaantuneita taitoja, taitoja aikaisemmista työpaikoista sekä yhdistelmä käytyjä kursseja ja koulutuksia.

Helppo tehtävä oman osaamisen tunnistamiseksi on istua tietokoneen ääreen, avata CV ja tallentaa siitä toinen versio. Kirjoita siihen, missä kaikessa olet onnistunut työssäsi ja mitä kaikkea olet saavuttanut. Mitä taitoja se on vaatinut sinulta? Lue läpi ja ole ylpeä osaamisestasi.

Ota selvää mahdollisuuksista

Liian usein olemme kyvyistämme huolimatta nykyisten olosuhteiden ja juurtuneiden toimintatapojemme vankeja, emmekä näe ympäröiviä mahdollisuuksia.

Toimialojen ja työtehtävien muuttuessa juuri muutos on vakiintunut pysyväksi olotilaksi työelämässä. Tehtävät, jotka olivat aiemmin yleisiä eivät enää ole olemassa ja tulevaisuuden työtehtäviä taas ei osata ennustaa – ne muovautuvat maailman mukana. Myös oman osaamisen käyttäminen ja soveltaminen vaatii poikkitieteellistä ajattelua ja rohkeutta. 

- Me emme useinkaan näe, missä kaikkialla sitä omaa osaamista voisi käyttää. Pahinta mitä on olemassa, on itsensä lokeroiminen johonkin poteroon, josta ei enää nähdä mahdollisuuksia, saatika uskalleta toimia. Työelämä on täynnä mahdollisuuksia, kun vain kulkee niitä kohti, tiedostaa mitä haluaa ja uskaltaa ajatella rohkeasti, Heinimäki kannustaa.

Mieti siis, mistä olet kiinnostunut. Mitkä alat tai yritykset vetävät sinua puoleensa ja miksi. Mitä taitoja osaat ja mitä lisäarvoa voisit osaamisellasi tuoda. Entä mitä haluaisit oppia ja missä se olisi mahdollista?

Kirkasta arvosi

 - Suuri osa ongelmista töissä lähtee liikkeelle turhautumisesta. Turhautuminen tappaa tunnelman ja energia tarttuu – niin hyvässä kuin pahassa, Heinimäki huomauttaa. Hän tietää, että onnistunut rekrytointi alkaa jaetusta arvomaailmasta. Puhutaan paljon työn merkityksellisyyden korostumisesta. Kokemus työn merkityksellisyydestä pohjautuu pitkälti henkilökohtaisiin arvoihimme, sekä arvoihin ja asioihin, joita työtehtävässä edustamme ja saamme aikaan.  Mitkä ovat arvot, joiden päälle sinun elämäsi rakentuu? Millaisia arvoja haluat edustaa ja millaisten asioiden eteen tehdä töitä?  Kun tunnet arvosi, osaat tehdä niiden mukaisia valintoja. 

Unelmoi rohkeasti

Kun osaaminen, kiinnostuksen kohteet, vahvuudet ja arvot on määritelty, on aika unelmoida. Unelmoi rohkeasti ja anna mielikuvituksen lentää. Missä haluaisit nähdä itsesi viiden vuoden kuluttua? Entä 15 vuoden? Listaa ylös hulluimmatkin haaveesi ja ala kulkea niitä kohti.

 -  Sehän ei tarkoita, että kun tämän miettimisen ja itsetutkiskelun on käynyt läpi, olisi pakko vaihtaa työpaikkaa ja hypätä välittömästi uuteen. Ainahan sä voit jäädä vanhaan, mutta ainakin olet tehnyt sen pohjatyön ja tiedät mitä haluat. Sitten kun seuraavan kerran kuulet organisaatiossasi alkavan kiinnostavan projektin, joka liippaa läheltä pohtimiasi asioita, uskallat tarttua siihen, Marja Heinimäki muistuttaa.

 

Ota siis hetki aikaa ja mieti urasuunnitelmaasi. Listaa osaamisesi, vahvuutesi ja unelmasi. Voit tehdä upeita havaintoja itsestäsi. Etsi tietoa ja ota selvää. Kokeile rohkeasti, äläkä pelkää virheitä. Urasuunnittelu on oman polun etsimistä ja löytämistä. Se on iso osa omannäköisen elämän muokkaamista.